Lauklines – Noors visparadijs

TAMME SMIT – Na twee prachtige vistrips in Noord-Noorwegen samen met Daniël Weyers, kon deze ondertussen jaarlijkse visreis vorig jaar om welbekende redenen helaas niet doorgaan. Toen begin dit jaar mijn collega en Nederlands’ populairste vis-vlogger Daniël belde met de vraag ‘om in september weer een paar dagen af te reizen naar het hoge noorden was nadenken niet lang nodig; boeken en gaan!

foto’s: Daniël Weyers

Veel landen die op slot zaten of erg strenge maatregelen hanteerden maakte het onmogelijk om een buitenlandse vistrip te ondernemen. Een reis naar Noorwegen konden we door de strenge lockdown niet eens aan denken. Maar nu wel weer! Na twee keer bij Loppa Seafishing te zijn geweest, in het afgelegen dorpje Bergsfjord, was het nu tijd voor een nieuwe locatie. Hemelsbreed niet zo veel zuidelijker, maar weer een heel ander en ook bijzonder gebied: Lauklines Kystferie aan het Kattfjord. Dit jaar vertrokken we in een bijzonder gezelschap, namelijk reizen we samen met Joris Nieuwenhoff van Visreis.nl en Didier Laroy af richting de noordelijke fjorden.

KATTFJORD

Na een lange maar goede reis, welke door het goede gezelschap voorbij vloog  was de aankomst in het koude hoge noorden warm. De eigenaar van de vakantiewoningen aan het Kattfjord leidt ons naar de woning, waar in een mum van tijd dik veertig hengels verspreid door de woonkamer staan, duidelijk speelt hier iets van ‘visdrang’.

Visdrang

De zes typisch Noorse vakantiewoningen zijn bijzonder uitgebreid en luxe, er is werkelijk niets wat hier niet aanwezig is. Bewust zijn de woningen voorzien van twee grote badkamers. Een groot pluspunt wanneer je terugkomt na een koude en urenlange visdag. Dat de woningen direct aan het fjord liggen zorgt voor vier héle blije koppen bij het licht worden van de eerste visdag. De eerste gulletjes vingen we binnen een paar worpen vanuit de achterdeur van de woning. Wetende dat dit de kleinste vissen van de visdagen zijn, begint deze dag in ieder geval vol pret en vertrouwen.

KOOLVISSEN

De twee jaren dat Daniël en ik Noorwegen bezocht hebben, was het naast de beruchte heilbot ook de koolvis wat onze ‘targetvis’ werd. En dan niet de koolvis die je als aasvis gebruikt, maar grote koolvissen, vissen van een meter of misschien zelfs wel groter… Na vele worpen en pogingen nabij Loppa, mocht het voor ons niet baten.

In het vliegtuig fantaseren we over gierende slippen en meterkoolvissen, al grinnikend knikt Joris “dat komt wel goed”, wat ons het vliegtuig nog sneller wil laten vliegen. Zou het dit jaar dan echt gaan gebeuren voor ons? Zodra de foto’s en verhalen van de voorgaande Noorwegentrips rond gaan, wordt ook Didier wakker, die met zijn felroze nekkussentje lag te dromen over gierende slippen en megavissen. Omdat Didier nog maagdelijk op het gebied van heilbotten is, wordt dat het ultieme doel van de week; een heilbot voor deze Belgische eigenaar van Ultracast.

Lauklines Kystferie
Echte ‘vismachines’ met rondom hengelsteunen voor de driftende visserij met aasvissen.

Pipi-Island

De visboten zijn perfect ingericht voor de visserij in de fjorden en bij geschikte weersomstandigheden ook voor open zee. Een goede plotter en fishfinder maakt het vissen en het vinden van de juiste stek een stuk gemakkelijker. De overkapping boven de stuurconsole zorgt er voor dat je bij een fixe bui droog kunt staan en daarnaast zijn er voldoende kokers aanwezig, waardoor hengels veilig opgeborgen kunnen worden tijdens het verkassen. Het schijnt wel dat je de hengels die in de steun staan niet kunt gebruiken om jezelf te balanceren voor de hoge golven, dan breken ze… Toch Daniël?

Bij de eerste visdag maakt de eigenaar ons wegwijs met de boot, of beter gezegd vismachine. Eigenlijk is er maar één ‘no-go’, en dat is de boot afstappen bij de eilanden of rotsen. Een onder elkaar nog redelijk onbekend gezelschap in een boot in combinatie met een lange deining resulteerde in een persoon die een uur lang met een emmer tussen de benen stond. Met een blaasontsteking op komst en een zeurende Fries “ik moeet plaasseeeeen” was het maar goed dat Joris veel ervaring heeft in Noorwegen en het windstil weer was. Achter een afgelegen en uiteraard onbewoond eiland waar ik denk dat nog nooit iemand aan wal is geweest werd een stukje Fries DNA achtergelaten: Pipi-Island is geboren.

Lauklines Kystferie
Tijdens het skrei-seizoen is dit een kleintje!

Skrei

Tijdens het vissen op heilbot en koolvis vangen we achter elkaar grote kabeljauwen van 10 kilo en net over de meter lang. Tijdens een dag vissen met de visgids, vanuit zijn grote offshore boot, laat hij een aantal jaloersmakende foto’s zien. Het Kattfjord schijnt een erg populaire stek te zijn voor het vissen op skrei; kabeljauwen die onderweg naar de paaigronden zijn. Vissen van boven de 20 kilo zijn hier geen uitzondering en de kans op een vis van rond de 30 kilo is zelfs groot aanwezig. De visgids – die ook noorderlichttochten houdt – geeft aan dat de omstandigheden in de winter perfect zijn om ’s avonds het noorderlicht te bewonderen. Helaas mocht dit door de bewolking voor ons niet baten. Echter hebben we hierdoor twee redenen om terug te keren naar Lauklines: skrei en noorderlicht.

|> Lauklines Visreizen

Lom-lol

Lauklines staat bekend om de grote heilbotten die hier regelmatig gevangen worden. Helaas zijn de heilbotten ons deze dagen minder goed gezind. Na drie dagen meldt de eerste heilbot zich pas, en de tweede op de laatste dag. Dat deze ‘pelagisch’ gevangen werd op een dode koolvis was een erg grappige en bijzondere ervaring.

Al driftend smijten we een mooie zandplaat af en ondertussen sleept er een dobber achter de boot aan, voorzien van een dode koolvis. Deze hengel heeft maar één doel, en dat is Didier een dikke heilbot te laten vangen. Na één vis hier op verspeeld te hebben klonk door de Noorse fjorden een accent dat zij niet vaak horen “Allez, allez, dat is er ene hè!”. Een lach van oor tot oor die bij ons niet weer verdween: missie geslaagd.

De heilbotten wilden niet echt meewerken deze trip…

Naast de tientallen dikke kabeljauwen die we vangen wordt er hier en daar een lom gevangen. Ervaren Noorwegen-gangers zullen weten dat deze vis een iets minder welkome vangst is. De vis geeft geen gevecht en bij het onthaken moet je er om denken dat je niet onder gescheten wordt. De geur daarvan valt in dit artikel niet te beschrijven, maar het stinkt, het stinkt heel erg! Na het vangen van een aantal lommen begint de ‘lom-lol’ toe te slaan. Door het Kattfjord klinken onze zangkusten met nummers als ‘alalalala Lom’ en ‘Lom Blond Animal’.

Mooie visserij met licht materiaal in de beschutting van het fjord.

LAUKLINES KYSTFERIE

Een superstek in Noord-Noorwegen direct aan het beschutte Kattfjord, westelijk van Tromso. De baai biedt zeer goede beschutting bij een iets te enthousiaste wind. En anders is het maar 20 minuten varen naar de open zee. Als je de zeekaart bekijkt oopt het water je in de mond. Scherpe afgronden voor de kabeljauw, mooie plateaus voor de heilbot, dieptes van 10 tot 300 meter zijn er in overvloed.

Binnen 20 minuten zit je op open zee.

Lauklines staat met name bekend om zijn fantastische heilbotvisserij. Deze wordt met het jaar beter en de beschutte fjord en de instroom vanaf open zee maakt dit een ideaal gebied voor deze vis. De skrei visserij is hier altijd al erg goed geweest en in het najaar is de visserij op grote koolvis top. Het is ook mogelijk om met een professionele gids en bijbehorende boot op pad te gaan. Het voordeel van de gids is dat hij je snel en makkelijk bekend maakt met de lokale stekken en de specifieke aassoorten van dat moment.

Prachtige accommodatie direct aan het water.

Er zijn 6 moderne, comfortabele woningen van 100 m2 geschikt voor 6 personen met een terras aan het water en een eigen droogruimte. De visboten, Arronet 23 ft met 150 PK, zijn echte vismachines met veel (loop)ruimte en genoeg hengelsteunen – ook rondom speciale voor het driften met aasvissen. Ideaal!

Visvakantie Noorwegen
Gierende slips!

KOOLVISHEMEL

Ondertussen is Joris serieus in de plotter aan het zoeken naar een plateau waar de visgids van Lauklines hem op wees. Op die stek schijnen grote koolvissen zich gevestigd te hebben. Zodra hij dit plateau op het Lowrance-scherm heeft gevonden meldt hij ons dat we naar een stek gaan met grote koolvissen, wat resulteert in vier bloedserieuze vissers, in plaats van zingende en dansende galbakken.

Het vissen op koolvis is een bijzondere en specifieke visserij. Het is een manier van vissen zoals ik nog nooit gezien of over gehoord had. Met onze heavy spinhengels bevissen we een ‘ondiepe’ plaat van veertig meter. Voor Noorse begrippen is dit ondiep, want rondom de koolvisstek liggen dieptes waar je hoogtevrees van kan krijgen.

De robuuste molens, waar een goede slip van groot belang is, zijn opgespoeld met 30/00 braid en een 60/00 fluocarbon leader. Als aas hebbben de sandeels onze voorkeur. Deze slanke aasjes zijn met een werpgewicht van 100 tot 150 gram snel naar de diepte te brengen. Werpen is tijdens deze visserij niet nodig, we laten het aas zo snel mogelijk tijdens het driften naar de bodem zakken.

Om het aas zo snel mogelijk te laten zakken kun je lange halen met de hengel maken, zodat de lijn zonder weerstand van de molen spoelt. Eenmaal op de bodem beland is het tijd om het aas binnen te vissen, dit kan in één lijn, maar ook jiggend gedaan worden. Het bijzondere en frustrerende tijdens deze visserij is dat je bij een aanbeet net even langer door moet draaien voordat je de haak zet. De koolvis verorbert het aas namelijk rustig van achteren Als je direct aanslaat bij het eerste tikje bestaat er dus een grote kans dat je de vis mist.

We zijn in de koolvishemel beland!

Op deze stek komen we in één grote droom terecht. Niet zomaar koolvissen, maar veel en groot, heel groot! In een paar uurtjes tijd sneuvelen er vier PR’s. Voor ons niet zo bijzonder dat wij ons record vingen, maar wel voor Joris die al tientallen keren in Noorwegen is geweest. Hij weet de grootste vis van deze vistrip te vangen, een monsterkoolvis van 120 centimeter, op een hengeltje van slechts 20 tot 80 gram! Dat dit in het laatste uur van de visvierdaagse gebeurt geeft aan de trip een grote gouden randje, echt onvergetelijk. Het geluid van de gierende slip in overdrive… daar wordt ik ’s nachts nog wakker van!

Joris met zijn koolvis van 120 cm… op een hengeltje van 20-80 gram!

 

 

|> Dit artikel verscheen eerder in Beet Magazine

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link