Verrassende zeevisserij – Oost-Ierland

BERT GOEREE – Terwijl een hittegolf Nederland al dagen teistert, zijn wij op weg naar Ierland waar het de komende dagen met een graadje of 19 Celsius toch een stuk aangenamer toeven zal zijn. Onderweg in het vliegtuig bespreek ik met vismaat Bram Goeree hoe onbegrijpelijk het voor mij is dat zo’n fantastisch visland als Ierland zoveel minder bezocht wordt als een aantal jaren geleden. We zijn in de loop der jaren op tientallen locaties aan de zuid- en westkust geweest. Over de oostkust is echter veel minder bekend, mede ingegeven door het beperkte aantal charterboten aan deze kant van het Groene Eiland. Daar kwam verandering toen ik in contact kwam met schipper Kit Dunne die actief is vanuit Wicklow, een uurtje rijden onder Dublin. Hoog tijd om te kijken wat de Ierse Zee hier te bieden heeft.

foto’s: Bram Bokkers

Kit had z’n huiswerk al helemaal op orde, tijdens de meet & greet in ons hotel bespreekt hij wat hij op basis van het tij de komende week met ons voor heeft en dat is niet gering. Volgens Kit is deze regio van Ierland de beste locatie als het gaat om tope, oftewel ruwe haai. Zijn dagrecord staat dan ook op niet minder dan 52 stuks! Ook bullhuss, in goed Nederlands kathaai, bodemvisserij en wrakvisserij halverwege Ierland en Wales op pollak, leng en konger met daarbij wellicht de kans op haringhaai, staan op het programma. Daar moet maar eens een forse Ierse pint op genomen worden. Wij zijn klaar voor weer een nieuw Iers avontuur.

 

LIPVIS

Bij het uitvaren merken we dat de wind uit een andere hoek komt dan eerder voorspeld en is ook harder. Op een hobbelig zeetje stomen we op naar een diepe put met ruim 40 meter water, hier zullen we op de rand een eerste poging doen voor ruwe haai. De wind steekt nog wat verder op en met de harde stroming uit tegengestelde richting wordt het vissen erg lastig. Tijd om terug naar binnen te gaan om het daar met natuurlijk aas te gaan proberen.

Er zijn zagers, zachte krab, makreel en inktvis aan boord, genoeg om daar de bodemvissen mee te kunnen verleiden. We ankeren op een rifje op ruim tweehonderd meter uit de kant. Het is er maar een meter of 10 diep, dus we kunnen gelukkig met relatief licht lood aan de slag; een afhouder met 2 meter wapperlijn en een langstelige haak 4/0 waarop het aas goed op blijft zitten.

Eerst de zagers maar eens proberen. Lang wachten blijkt niet nodig, met een forse beuk op de hengeltop meldt zich de eerste ballan wrasse oftewel lipvis en daarna volgen nog diverse soortgenoten. Schitterende vissen met een mooie tekening en een gebit waar ik bij het onthaken toch wel het nodige respect voor kan opbrengen.

Ook bij Bram beginnen de aanbeten nu lekker los te komen. Als ik op zeker moment een kleine zeekarper haak wordt Kit ineens heel enthousiast; deze mag blijkbaar niet verloren worden want al snel wordt het net erbij gehaald. Aan het einde van de dag kunnen we al zeven verschillende soorten bijschrijven; twee soorten lipvis, grauwe poon, stekelrog, zeekarper, dwergbolk en uiteraard de onvermijdelijke hondshaaitjes.

RUWE HAAI

Ruwe haai, een vissoort die ik zelfs na diverse pogingen nog nooit heb weten te vangen; kwijtgeraakt tijdens de dril of misgeslagen. Eigen schuld dus… Ik kende ze heus wel, die verhalen van lange runs en zeker op licht materiaal een zeer geduchte tegenstander. Maar als het ergens moet gaan gebeuren, dan is dat toch wel hier!

De wind is vandaag gelukkig een stuk minder en op een kalm zeetje begeven we ons wederom richting de diepe put waar we eerder ons geluk hadden geprobeerd. Kit heeft een box met verse diepgevroren makreel meegebracht, ter plekke zullen we zelf nog wel proberen wat verse vis bij te vangen, dat blijft toch het allerbeste. Uiteraard hadden wij zelf thuis al de nodige ruwe haailijnen gefabriceerd, maar het eerste dat opvalt is dat Kit geen stalen onderlijn gebruikt, maar gewoon dik 1,5 mm nylon, gelukkig wel voorzien van een cirkelhaak.

Ruwe haai is geen fijnproever, dus een hele makreel is geen probleem. Wel even het staartje eraf snijden om te voorkomen dat de onderlijn gaat spinnen en in elkaar draait. Met een mes nog even wat insnijden zodat de aasmakreel een heerlijk geurspoor verspreidt. De cirkelhaak wordt door het schedeltje geprikt en vervolgens wordt als stopper een stukje rubber van een fietsband aangebracht, waardoor het aas niet makkelijk van de haak zal gaan.

Staartje eraf …

Er moet wel even aandacht uitgaan naar het type afhouder. De bekende kleine zip slider werkt hier naar ons idee toch minder op deze diepten met meer stroming, omdat de kans van in elkaar draaien van de onderlijn daarmee toch groter is. Beter is een afhouder type running boom of een lange afhouder te gebruiken die beter op de stroom blijft liggen, waardoor de kans op in de war raken van de onderlijn met de hoofdlijn aanmerkelijk verkleind wordt. De dikke onderlijn, al dan niet voorzien van een stalen onderlijn, moet minimaal 2 meter bedragen; dit om te voorkomen dat een grote vis met zijn ruwe staart de gevlochten hoofdlijn doorschuurt. Een cirkelhaak heeft bij deze visserij uiteraard veruit de voorkeur; een forse haak 6/0 die goed vlees kan pakken.

HEERLIJKE VISSERIJ!

De stroming begint er lekker in te komen, dus wordt de aasvis zo ver mogelijk uptide geworpen. Er moet voorlopig nog even zwaar lood worden gebruikt van 6 ons om de boel op deze diepte goed te tegen de grond te houden. Het wachten kan beginnen. Kit is intussen bezig in het keukentje om een bak koffie te zetten en wij genieten ondertussen van de heerlijke rust die hier heerst op het water.

Ineens volgen een paar niet te missen tikken op de hengeltop, dan weer een korte stilte. Na een tiental seconden volgen weer enkele tikken. Ik verwacht dat nu ieder moment die forse run wordt ingezet, maar die blijft uit. Ik twijfel, als ik nu al vastdraai ben ik te zeker vroeg. Weer volgen een paar hardere tikken, waarna ik begin met de lijn strak te draaien.

Direct voel ik weerstand, wanneer ik verder indraai buigt de hengeltop diep door. Meteen krijg ik wel ineens die harde run. Aan de bonkende hengeltop te merken begint de vis hard met zijn kop te schudden om zich van de haak te ontdoen, maar ik geef hem geen kans en zorg ervoor de lijn constant strak te houden. Wat een heerlijke sportvis is dit!

Het duurt niet lang of ik zie een prachtige ruwe haai die ik schat op 130 cm achter de boot verschijnen en staat Kit al klaar met zijn net. Blij en toch ook een beetje opgelucht mag ik poseren met mijn eerste ruwe haai. Ook een Ierse visser naast me krijgt een harde run en zo komt nummer twee al snel aan boord. Wanneer ik niet lang daarna ook Bram met een kromme hengel zie staan is het feest helemaal compleet en zien we een schitterende vis bovenkomen die de anderhalve meter aantikt.

KATHAAI

De stroming neemt inmiddels dusdanig toe dat het vissen steeds moeilijker wordt en besluiten we naar een iets ondiepere plek te gaan waar we naast ruwe haai ook onder andere kans maken op kathaai; een prachtig getekende bodemhaai die nog hoog op het lijstje van Bram staat. Hij lijkt heel sterk op de kleinere hondshaai, alleen de vlekken zijn fors groter. De vis dankt zijn naam aan de ogen die wel iets weg lijken te hebben als die van een kat.

Het beste aas voor deze rover is met stip zachte krab. Allereerst wordt met een mesje aan de achterkant een inkeping gemaakt waarna de krab volledig wordt ingebonden met elastiek. Vervolgens wordt de haak door de krab geprikt en eveneens met elastiek vastgezet.

Het vissen gaat op deze nieuwe ondiepere stek gelukkig weer wat makkelijker. Goed te weten dat er binnen dit gebied zoveel goede stekken zijn waarnaar altijd uitgeweken kan worden. Inmiddels komen er meerdere kathaaien aan boord en eindelijk staat ook Bram met een kromme hengel en mag hij eindelijk zijn eerste afstrepen, een echte beauty.

Het vangen van deze vissen is één, het poseren voor de foto is een tweede. Daarom een kleine tip; het zijn sterke vissen die ook nogal beweeglijk zijn. Probeer de vis alleen bij de staartwortel beet te houden en laat de kop gewoon steunen op de vlakke hand. Als dat niet werkt, draai de vis om en wrijf even zachtjes over de buik. De vis zal nu even rustig blijven en kun je de mooiste foto’s maken.

Hou in verband met het schoonhouden van je kleding wel even rekening mee dat de kathaai nog wel eens de onhebbelijke gewoonte heeft om onder het uitstoten van de meest onsmakelijke geluiden de maaginhoud uit te braken, het is maar dat je het weet…

WRAKVISSEN

We gaan de volgende ochtend wat vroeger weg als anders want we hebben een flink tripje voor de boeg. We varen naar het midden van de Ierse Zee, waar vandaag wrakvissen op het programma staat. Na een kleine drie uur varen naderen we ons doel. In de verte zien we de bergen van Wales al liggen. Hier liggen een aantal wrakken, anders dat aan de zuid- of westkant zijn dit meer grote brokstukken dan complete wrakken. De sterke stroming in de Ierse heeft ervoor gezorgd dat de wrakken uit elkaar geslagen zijn. In de praktijk komt het er op neer dat de driften wat korter zijn dan gebruikelijk.

Het is een gegeven dat neushaaien vaak boten volgen, en we spreken af om beurtelings met iedere drift een poging te doen op deze haai. Neushaaien houden zich graag op in de nabijheid van wrakken en de vangst van zo’n torpedo zou voor ons echt de kers op de taart zijn. Eerder de week spraken we een Ierse visser die ons vol trots foto’s liet zien van een voshaai die hij op deze locatie wist te vangen, dus een verrassingen is altijd mogelijk.

De diepte is hier rond de 80 meter, dus wordt het een beetje gokken in welke waterlaag de vis zich ophoudt. De beste methode lijkt ons door de aasvis, in dit geval een makreel, naar het wrak te brengen en vandaar uit langzaam op te draaien.

Blauwe haai zal je in deze regio overigens nauwelijks aantreffen, daarvoor is de watertemperatuur net te laag. De blauwe haai komt vooral voor aan de west- en zuidkust in de warmere golfstroom die in zuidoost Ierland al snel afbuigt richting de Engelse zuidkust.

POLLAK

Intussen heb ik mijn 60 grams hengel opgetuigd en voorzien van een afhouder met een lange wapperlijn van 2 meter die voorzien is van een van mijn favorieten, een zwarte twister met rood staartje. Zodra het wrak bereikt wordt is het nu een kwestie van langzaam opdraaien. Dit doen we ongeveer 20 slagen en laten het dan weer afzakken. Het is bij de pollakvisserij altijd wel even wennen, want bij een aanbeet ben je geneigd om snel aan te slaan. Dat is bij deze vismethode zeker niet de bedoeling; het is duidelijk voelbaar wanneer de pollak het kunstaas pakt, maar de truc is om in hetzelfde tempo te blijven doordraaien totdat je voelt dat de vis duidelijk gehaakt is en terug richting het wrak wil gaan. Een spannende manier van vissen want heel vaak voel je de vis al plukken alvorens het aas echt te pakken.

De pollak is werkelijk een fantastische sportvis die al heel wat visvakanties gered heeft. Verwacht in het begin een paar keiharde runs, zorg dus dat de molenslip net strak genoeg staat om die eerste krachtmetingen op te vangen.

De pollakken die we vangen zijn allemaal aan de forse kant, de meesten lopen tussen de 70 en bijna 80 cm en gaan daarmee al richting het Ierse specimen gewicht. Een superverslavende visserij, zeker als het bijna elke drift raak is. Op deze wrakken worden ook vaak andere vangsten gemaakt als kongeraal, leng, kabeljauw, steenbolk en koolvis.

Wij sluiten uiteindelijk onze week af met een totaal van 12 verschillende vissoorten, waarbij we zeker nog niet alle voorkomende vissoorten optimaal hebben bevist. Het is wat ons betreft wel duidelijk dat ook de oostkust een enorm potentieel heeft. Dit wordt mede ingegeven door de uitstekende schipper Kit Dunne die aan de hand van het getij de opvarenden precies naar de juiste stekken weet te dirigeren. Deze man is een echte liefhebber en brengt dat ook duidelijk over naar zijn gasten.

 

VISBESTEMMING WICKLOW

Een klein kustplaatsje onder Dublin en is in iets minder dan een uur via de snelweg goed bereikbaar vanaf Dublin Airport. De accommodaties zijn vrij beperkt, maar er zijn wel diverse B&B’s waar het voor alleen verblijf prima vertoeven zal zijn. Er zijn er aantal supermarkten in Wicklow. Restaurants beperkt zich tot de lokale pubs en een prima Chinees/Thais restaurant.

Visboten: Momenteel wordt gevist met een Offshore 105, die ruimte biedt aan max. 4 opvarenden. Vanaf 2023 komt daar een tweede nieuwe boot bij, een walkaround catamaran met 420 pk, goed voor een topsnelheid van 28 knopen. Meer info is te vinden op de website van Tight Lines visreizen

 

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link