Visvakantie in eigen land

Nederland, waterland! Sinds de corona pandemie, waar noodgedwongen (vis)vakanties in eigen land besteed moesten worden, weerklinkt bij steeds meer mensen het besef wat voor een unieke variatie aan wateren en visbestanden hier aanwezig zijn. Wat zijn de vismogelijkheden als je in Nederland op visvakantie gaat?

Visvakantie in Nederland
Heerlijk vissen en avonturen aan het strand…

Nederland heeft heel wat te bieden op visgebied. Een snoektrip naar Zweden of Ierland is natuurlijk een prachtige belevenis, maar niet voor niets dat steeds vaker Zweden, Fransen of Duitsers juist hierheen komen voor grote snoek, al dan niet met een visgids. Karpervissers die jaarlijks een weekje op een betaalwater in Frankrijk boekten, zien nu dat zo’n weekje ongestoord vissen ook prima in Nederland kan. En de kust van Nederland en België, en niet te vergeten de Waddeneilanden, bieden prachtige mogelijkheden voor heerlijke visdagen op en aan het zoute. Op de stranden, pieren maar ook bijvoorbeeld in het Europoortgebied of mee met een charterboot voor een zilte dag. Zeebaars, platvis, makreel, maar ook meer en meer roggen en haaitjes vanaf de Zeeuwse stranden. Kortom mogelijkheden genoeg!

Visvakantie in Nederland
Een weekje ongestoord vissen in Nederland al dan niet met het hele gezin.

 

SPECIAAL VOOR DE VISSER

Met zoveel water is er altijd wel een stek te vinden, zowel voor de beginner als voor de specialist. Maar welke locatie en accommodatie of viswater past bij jou? Dat is natuurlijk heel persoonlijk; het verwachtingspatroon en je viservaring spelen hierbij een grote rol! Wat wil je vangen, met hoeveel ben je tevreden? Wil je gewoon lekker (veel) vis vangen of wil je juist grote vis vangen? Vaak gaat het ‘veel & groot’ niet samen… Betreft het daarnaast puur een vistrip of gaat het om een gezinsvakantie waarbij je (slechts) af en toe een hengeltje uitwerpt? Allemaal factoren die een grote invloed hebben op de keuze. Tip: zet dus eerst op papier wat je wensen en eisen zijn. En alle voorbereidingen zijn natuurlijk onderdeel van de voorpret!

Visvakantie in eigen land
Pal voor je vakantieverblijf vissen in een prachtige omgeving.

Voor (bijna) ieder type visser en wensen is wel iets geschikts te vinden. Als je de accommodatie al uitgangspunt neemt, dan zijn er tal van vakantieparken, hotels en campings die op hun terrein eigen water in beheer hebben. Afgesloten vijvers, met soms kronkelende sloten en waterpartijen die een groot stelsel vormen; voor gasten wordt hier vaak de nodige vis in uitgezet. Er zijn zelfs accommodaties die pal aan het water staan, vanuit de achtertuin of tent rol je naar het water! Vaak geeft de website van de locatie een beeld en meer informatie van wat je verwachten kunt. Met name witvis en karper zijn hier vaak goed vertegenwoordigt.

visvakantie in eigen land
Een vakantiepark met een eigen water… en grote vissen!

Er zijn ook accommodaties die grenzen aan openbaar water en deze zijn vaak speciaal voor watersporters ingericht. Met name hier geldt dat enig ‘voorwerk’ is aan te bevelen! Stel jezelf in alle situaties de volgende vragen. Welke soorten zwemmen op het water, en met name: wat wordt er hoofdzakelijk gevangen? Wat voor technieken zijn hier succesvol en welk materiaal, aas en voer heb ik hier nodig? Als je hier antwoord op kunt vinden, dan ben je al een heel eind op weg!

OP AVONTUUR!

Niet alle locaties hebben de luxe van eigen viswater, maar omdat in veel gevallen water nooit ver weg is, kun je in de directe omgeving gaan vissen. Dat vergt wel iets meer voorbereiding, maar door magazines en het digitale web door te spitten kom je vaak al meer te weten.

Met een VISPas mag je nagenoeg overal vissen.

Heb je een VISpas, dan mag je nagenoeg overal vissen. Wat een groot contrast met het buitenland! Daarnaast liggen de prijzen hier vele malen lager en is het aanschaffen een fluitje van een cent. In andere landen lijkt het regelen van een vergunning soms bijna op de aanvraag van een nieuw paspoort…

Hoe pak je het aan? Om je een beetje op weg te helpen kunnen we de volgende watertypen onderscheiden:

VISVIJVERS

Speciaal ingerichte vijvers waar je tegen betaling een dagdeel of hele dag kunt vissen. Vaak kun je hier ook materiaal, voer en aas huren of kopen. Een hapje eten en wat drinken behoort ook vaak tot de mogelijkheden. Soms wordt dit tot aan je stek gebracht! Bekend zijn de vele forelvijvers, waar je de gevangen vis (vaak) mag meenemen en opeten. De laatste jaren zijn ook zogenaamde ‘commercials’ erg in opkomst. Dit zijn visrijke wateren met veel witvis, karpertjes en soms steur en andere exotische vissen. Ideaal voor zowel de beginner als de specialist.

Op visvijvers kun je van alles vangen!

BEGINNEND VISSER?

Tip 1. Ga opzoek naar accommodaties met eigen water of direct aan het water liggen en die zich richten op vissers. Zij kunnen je meer vertellen over de beste technieken en wat je voor visserij kunt verwachten.

Tip 2. Bezoek de lokale hengelsportzaak. Zij kunnen je altijd advies geven over wateren in de omgeving. Vaak is hun assortiment ook afgestemd voor de visserijen die in eigen omgeving het meest beoefend worden!

Tip 3. Bezoek de websites van de lokale hengelsportverenigingen. Heel vaak worden de viswateren beschreven. Zo weet je snel wat het beste bij jou past.

Tip 4. Trek een cirkel van een x-aantal kilometers of minuten dat je bereid bent om te rijden en maak een lijstje van wateren die hier binnen vallen. Probeer hier in magazines of online informatie over te vinden.

RIVIEREN

De tientallen rivieren in ons land verschillen in alle opzichten enorm van elkaar! Van de kolkende gigantische Waal tot de idyllische Overijsselse Vecht. Van diep tot ondiep, helder en troebel, makkelijk en moeilijk bereikbaar, veel en weinig vis… Dit kan ook gezegd worden van de moeilijkheidsgraad. Over het algemeen kan gesteld worden dat enige mate van viskennis vereist is om een visje te vangen.

Met je tent of huisje direct aan de rivier

 

KANALEN & POLDERS

Wellicht is op kanalen nog meer variatie te vinden dan op rivieren. Van het diepe, troebel en volop met scheepvaart bevaarde Amsterdam-Rijnkanaal tot een ondiep, helder en plantenrijk Apeldoorns Kanaal. Visstand en vistechniek zijn een wereld van verschil!

Polderstelsel zijn vaak visrijke wateren, zeker in de lager gelegen provincies. Op de hogere zandgronden in het zuiden en oosten van het land zwemt er vaak wat minder vis op de sloten, zeker als stuwen de waterlopen opdelen in kleine stukken.

Vissen vanuit je voortuin

PLASSEN

Overal verspreid in Nederland liggen van plassen; van enkele hectaren tot binnenzeeën van duizenden hectaren. Over het algemeen geldt dat hoe groter het water, des te lastiger de lokalisatie van de vis wordt. De uitdaging ligt vaak in het lokaliseren van de vis en het vinden van een goed bereikbare plek.

Zo vanuit je accommodatie vissen, of met de boot de plas op: heerlijk!

MET DE BOOT

Vissend vanuit de boot schept natuurlijk nog meer mogelijkheden en verhoogt misschien ook nog wel het vakantiegevoel. Een dagje zeevissen op de Noordzee of Oosterschelde met een grote charterboot of juist een kleinere of een dag bootvissen op een van de grote meren vissend met kunstaas op roofvis, al dan niet met visgids, het kan allemaal. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale karperboten te huur waar je meerdere dagen op kunt verblijven. Er zijn ook accommodaties waar je een boot kunt huren, of waar je je eigen boot kunt afmeren of traileren voor de duur van je verblijf. Ideaal!

Vanuit de boot avonturen op plassen en poldervaarten.

VISGIDS

Zeker op grote, lastige wateren heeft meegaan met een visgids een grote meerwaarde! Die vissers kennen het water op hun broekzak en – nog belangrijker – weten precies waar de vis zich op dat moment schuilhoudt, wat de beste aassoorten en technieken zijn. Niet alleen heel leuk, met goede kans op vis, maar ook heel leerzaam!

Een dagje met een visgids is leuk en leerzaam!

 

STADWATEREN & VIJVERS

Misschien niet de meest voor de hand liggende wateren, als je aan vakantie denkt, maar vaak deze zijn vaak erg visrijk. Streetfishing hoeft zich niet alleen tot de grote steden te bepreken, maar wateren in dorpjes kunnen ook visrijk zijn. Dit zijn juist de wateren waar een hengelsportvereniging actief is. Spit eens op de website van een lokale vereniging, en je krijgt al snel een beeld van waar karper, witvis en roofvis gevangen wordt!

In Nederland is overal vis te vangen, ook middenin in stadjes en dorpen.

 

KUSTWATEREN

Langs de gehele kust zijn er legio mogelijkheden, zowel voor de ‘vakantievisser’ als fanatieke zee-/ of roofvisser, zeker in de zomermaanden! Bijna overal maak je kans op platvis en zeebaars en vanaf de pieren en havenhoofden soms ook op makreel en geep. De Zeeuwse en Noord-Hollandse stranden, maar ook de uitgestrekte stranden op de Waddeneilanden zijn prachtige visstekken, waar zelfs kinderen soms in kniediep water de dikste scharren vangen. En op sommige stekken, maak je zelfs kans op kleine haaitjes. Hoe gaaf is dat? Een Visvakantie in Nederland heeft veel, heel veel mogelijkheden

Op sommige plekken maak je zelfs kans op kleine haaitjes: hoe gaaf is dat?

 

 

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link