Vanaf de Oostzeekust in het noorden van Duitsland, waar op zeeforel, makreel en geep gevist kan worden, tot aan de deelstaat Beieren met haar schitterende forelwateren in de schaduw van de Alpen.
Er zijn in Duitsland zeer veel vliegviswateren te vinden. Zelfs op de Lüneburger Heide, in Nordrhein Westfalen, rond Brandenburg en in het centrum van Berlijn kun je nog met de vliegenhengel succesvol zijn!
Naast de Jahresfischereischein, die je op een gemeentehuis in Duitsland aan kunt schaffen, heb je voor het vliegvissen in Duitsland – behalve voor het vliegvissen langs de kust – ook een dagvergunning nodig van de visrechthebbende.
Deze vergunningen zijn soms te koop bij hengelsportzaken of toeristenbureaus, in andere gevallen kun je ze aanschaffen in combinatie met een verblijf in een hotel of andere accommodatie in het gebied.
De beekforel kan in Beieren van 16 maart tot 30 september bevist worden, de vlagzalm van 1 mei tot 31 december en de regenboogforel van 16 maart tot 14 december. Voor de kopvoorn is er geen gesloten tijd, de barbeel kan van 1 juli tot 30 april bevist worden met de vlieg.
De voorschriften voor de gesloten seizoenen en minimummaten wijken in de verder noordelijk gelegen deelstaten doorgaans wel af van die in Beieren.
Waar je je ook bevindt in Duitsland, een interessant vliegviswater ligt doorgaans binnen handbereik. In de Frankische Schweiz is de Wiesent een populaire bestemming, in Beieren liggen fraaie forel- en vlagzalmrivieren, net als in het Zwarte Woud, de Eifel en in het Sauerland.
In het oosten van Duitsland zijn zeker ook interessante wateren te vinden, net als op korte afstand van Hamburg. Als laatste mag zeker ook de vliegvisserij op zeeforel langs de kust, zo tussen Flensburg en Kiel, plus het vliegvissen op snoek op Rügen niet onvermeld blijven.
Met zo veel aantrekkelijk vliegviswater is het vrijwel onmogelijk om een top tien aan vliegvistrajecten samen te stellen, veel wateren zijn ook onmogelijk met elkaar te vergelijken. Enkele wateren die zeker op zo’n lijst thuis horen: