Vliegvissen in Ierland

VLIEGVISSEN IN IERLAND –  Ierland, ‘het groene eiland’, biedt de vliegvisser enorm veel mogelijkheden bij het vliegvissen op allerlei vissoorten. Vanaf het vliegvissen op forel op kleine rivieren, het ‘lough style’ vliegvissen op de grote forelmeren, het vliegvissen op zalm, zeeforel en snoek, tot en met het vliegvissen aan en op zee, de mogelijkheden zijn eindeloos voor een visvakantie in Ierland

Op welke wateren in Ierland kun je vliegvissen op zalm?

Je kunt in Ierland niet alleen vliegvissen op zalm op rivieren van klein tot groot, het vliegvissen op stilstaand water, de ‘loughs’, is een Ierse specialiteit. Afhankelijk van de breedte van de rivier maak je hier gebruik van eenhandige, switch of tweehandige vliegenhengels. De meest gebruikte techniek op de meren is een eenhandinge lange vliegenhengel.

Waar kun je vliegvisseen op zalm in Ierland

Wat zijn veelbelovende wateren voor het vliegvissen op forel in Ierland?

Door heel Ierland zijn wateren te vinden waar je met succes kunt vliegvissen op forel. Om er enkele te noemen: de rivieren Suir en Nore in County Kerry, de River Clare in Galway, de River Fergus in County Clare. Veelbelovende meren zijn o.a. Lough Conn en Lough Arrow in Mayo en Sligo, Lough Corrib, Lough Mask en Lough Carra in het westen, Lough Ennell en Lough Owel in County Westmeath. Her en der zijn ook reservoirs te vinden waar je op uitgezette regenboogforel kunt vliegvissen, een goed alternatief wanneer de rivieren verkleurd zijn door zware regenval.

waar kun je op forel vissen in ierland

Welke technieken kun je gebruiken bij het vliegvissen op de rivieren in Ierland?

Ga jij vliegvissen op forel op stromend water? Je kan, afhankelijk van de omstandigheden, vissen met nimfen, streamertjes, natte vliegen of droge vliegen. Droge vliegen en nimfen worden stroomopwaarts aangeboden, de laatste met een beetverklikker. Natte vliegen en streamers worden stroomafwaarts aangeboden, net als de zalmvliegen bij het vliegvissen op zalm.

Technieken bij het vliegvissen op forel- en zalmmeren

Een veelgebruikte tactiek, op de forel- en zalmmeren, is het vissenmet een team van drie of vier vliegen. Vliegvissers maken vaak gebruik van een drijvende of intermediate vliegenlijn vanuit een driftende roeiboot. De lijn wordt terug gestript met een zodanige snelheid dat de vliegen in beweging blijven. Zijn de kunstvliegen op enkele meters van de boot, dan laat je de vlieg aan het bovenste zijlijntje strepen trekken in het wateroppervlak.

Wat is de beste tijd om te gaan vliegvissen in Ierland?

April tot en met juli en september tot en met november zijn uitstekend voor het vliegvissen op snoek. De zomermaanden zijn ideaal voor het vliegvissen aan en op zee. Afhankelijk van de voorschriften kun je op sommige rivieren al vroeg in het jaar vliegvissen op ‘spring salmon’. In de zomermaanden trekken grote aantallen ‘grilse’ en zeeforel de rivieren op.

Wat is de beste tijd voor het vliegvissen in Ierland

Welke vergunningen heb je nodig om in Ierland te vliegvissen op forel en zalm?

In de Ierse republiek is een staatsvergunning vereist voor het vissen op zalm en zeeforel. In veel gevallen moet je daarnaast ook een plaatselijke vergunning kopen voordat je mag gaan vliegvissen. Voor het vliegvissen op forel of snoek is geen vergunning nodig (mogelijk moet je wel een plaatselijke vergunning aanschaffen). In zee kun je vissen zonder dat je een vergunning nodig hebt.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link