Zalmvissen in de Namsen

JOHN SMIT | ZALMVISSEN IN DE NAMSEN – Wat is het dat die grote zalmen toch zo aansprekend maakt? Is het de mystiek dat deze vissen geboren worden in zoet water, naar de zee reizen en terugkomen om weer te paaien? Is het hun uitstraling? Hun kracht? Je hoeft echt geen vliegvisser te zijn om van deze mooie vissen in de ban te raken. Eén ding is zeker: ook ik ben onder de indruk van deze vissen en de gelegenheid die ik nu had om in de geweldige Namsen rivier grote Atlantische zalm te vangen heeft dat gevoel verder versterkt…

Een belangrijk deel van mijn werk speelt zich af in Noorwegen. En het leuke feit wil dat een van mijn collega’s een broer heeft, Anders Berg, die in de regio van het plaatsje Grong aan de Namsen rivier woont en werkt. Als visgids en als leraar aan de plaatselijke sportvisserijschool waar jonge mensen opgeleid worden om in de visserijsector te gaan werken. Anders is zelf een erg ervaren zalmvisser en omdat er een paar dagen vrij kwamen vanwege een groep die door covid niet kon komen, konden wij de kans pakken om onder zijn begeleiding een paar dagen zalmvissen te boeken. Je kan het slechter treffen… Onze locatie is het geweldige Vaerem gard, direct gelegen aan de Namsen rivier!

Onze lodge, Vaerem gard.

KONINGIN DER RIVIEREN

De Namsen rivier in Noorwegen loopt ten noordoosten van Trondheim, is 228 kilometer lang en komt bij Namsos uit in het Namsenfjord, de verbinding met de Atlantische oceaan waardoor de zalm de rivier op kan trekken. Het is een prachtige rivier die gevoed wordt door smeltwater en in het verleden voornamelijk gebruikt werd om hout uit de bossen via de rivier af te voeren waarmee gebouwd kon worden. Ondertussen zijn er diverse dammen gebouwd waar ook elektriciteit mee wordt opgewekt.

Prachtige ligging, direct aan de rivier.

Al in het begin van de 19de eeuw werd de rivier bekend om zijn geweldige bestand aan Atlantische zalm en is sinds die tijd dan ook populair voor de hengelsport. Ze wordt ook wel de ‘Queen of Rivers’ genoemd omdat de Namsen als een van de beste zalmrivieren ter wereld werd betiteld. Ook nu wordt er nog veel gevist.

Een groot gedeelte van de rivier is opgedeeld in trajecten die allemaal hun eigen vergunninghouders hebben. Op die trajecten zijn strenge regels opgesteld hoe er gevist mag worden en waaraan de vissers zich moeten houden. Dit allemaal om de zalm te beschermen. Het resultaat is dat de zalm er terug blijft keren en de sportvisserij een belangrijke tak van sport blijft die ook aan de lokale economie een belangrijke bijdrage levert.

Anders Berg, onze gastheer deze trip, is naast vliegvisgids ook docent aan de unieke Grong High School.

ZALMVISSEN IN DE NAMSEN – DIVERSE TECHNIEKEN

Als ik kijk naar de technieken waarmee op zalm gevist wordt dan kon ik er drie vaststellen. Uiteraard het vliegvissen met zwaarder materiaal waarbij de visser vanaf de oever de zalm probeert te haken. Daarnaast wordt er vanaf de kant op zalm gevist met wormen. Een techniek waarbij een wapperlijn met een haak met wormen, verzwaard met lood, in de rivier wordt geworpen die vervolgens meestuitert in de stroming. En als derde techniek, het vissen vanuit boten waarbij de visser klein kunstaas, meestal plugjes, achter de boot vist en de gids rustig roeit en de hotspots in de rivier opzoekt met de boot. Deze techniek wordt ook wel ‘harling’ genoemd.

De Namsen is een grote, brede rivier en zelf lijkt mij de techniek met de boten de meest effectieve. Nu ben ik zelf geen vliegvisser en erg gericht op het boeken van resultaat; dus ik kan me voorstellen dat de vliegvissers onder ons hier heel anders over denken… Wij hebben onze sessies in ieder geval vanuit de boten gevist en dat heeft geen windeieren gelegd.

De handgemaakte plugjes en Tubeflies in dezelfde kleuren.

HOGE WATERSTAND

We vliegen via Trondheim en na een prachtige autoreis van ongeveer 2,5 uur richting Vaerem Gard in de buurt van Grong zetten we onze spullen in het prachtige huis en genieten we van het uitzicht op de rivier, het mooie achterland en vooral het schitterende weer! Het is juni, alles staat in bloei, de lucht is blauw en de rivier stroomt aan onze voeten voorbij. Het water staat hoog; de dagen ervoor is er hogerop nog veel sneeuw gevallen en met dit mooie weer smelt dat snel en vult dit het volume van de rivier.

We maken kennis met Anders en de twee gidsen die ons in de boten zullen begeleiden: August Jensen en Sigurd Granli, beiden student op de school waar Anders leraar is. We vissen sessies van ongeveer 4 uur; in de ochtend en in de avond tijdens de betere tijden van de dag.

De volgende ochtend krijgen we het materiaal uitgelegd en dat is eigenlijk best overzichtelijk. Stevige 270-300 cm snoekhengels met een ABU Garcia reel opgespoeld met nylon lijn, een fluorocarbon leader en aan de speld een handgemaakte plug die ondiep loopt en ook bij lage snelheid al mooie pittige actie heeft. In allerlei kleuren, dat maakt hier kennelijk van dag tot dag veel verschil.

UNIEKE OPLEIDING

Anders Berg, onze gastheer deze trip, is naast vliegvisgids ook docent aan de unieke Grong High School. Deze Noorse HBO opleiding heeft ca. 300 studenten en biedt naast de gebruikelijke studies, een unieke studie aan op het vakgebied Sportvisserij, genaamd ‘Sportsfiskelandslinja’. Deze opleiding duurt 3 jaar en de studenten komen uit het hele land.

Gids en student August Jensen.

De studenten ontwikkelen algemene studievaardigheden en worden daarnaast gecertificeerde gidsen en werpinstructeurs in flycasting, voor zowel één-als tweehandige vliegenhengels. De studenten volgen ook vakken als natuurbeheer, veldwerk en ondernemerschap. De lessen worden voornamelijk in de buitenlucht gegeven, aan de rivier, in de bergen en aan zee. Op deze manier worden ze klaargestoomd voor een werkend leven in de sportvisserij en natuur(beheer).

Prachtige, klassieke bootjes.

HET AVONTUUR BEGINT!

De boten zijn geweldig om te zien, heel klassiek en stijlvol. Houten boten, goed onderhouden en voorzien van roeispanen waarmee de gids de boot op de stekken brengt. En achterop een kleine buitenboordmotor om aan het einde van het traject weer terug tegen de stroming omhoog te varen. Uiteraard heeft iedereen een zwemvest om voor de veiligheid; het water is immers ijskoud en stroomt op sommige plekken flink. Ik stap in de boot, we zetten af en het avontuur is begonnen!

Door het roeien stroomt het water onder de boot door terwijl we zelf ook langzaam stroomafwaarts gaan. We vissen met drie hengels en ik laat op advies van de gids het kunstaas ongeveer twintig meter achter de boot stroomafwaarts zijn werk doen. Hierdoor kan hij met de boot links en rechts door de rivier gaan om de hotspots af te varen. Hij legt uit dat in deze rivier dat vaak op een paar plekken is; de zalm ligt vlak voor en net achter grote stenen, langs de oevers waar het diep is en aan de randen van stroomversnellingen. Daar wil je vissen en op die plekken kun je ook met de hand wat meer of minder actie in het kunstaas brengen.

Wat ook interessant is, is dat de zalm die hier nu zwemt terug gekomen is uit de zee en in principe door de overgang naar zoetwater niet echt meer eet. De aanbeten komen dan ook voort uit agressie, je moet ze verrassen en prikkelen. Het samenspel met de gids is dus echt belangrijk en ook het slim opzoeken van de hotspots met de boot waarmee het kunstaas de zalm opeens verrast en een aanbeet triggert.

Spectaculaire dril vanaf de kant.

RENNEN ACHTER DE VIS AAN!

We stromen rustig over de mooie rivier. Het uitzicht is fantastisch, de lucht is superfris en schoon, het water kabbelt om je heen. Echt een heel relaxte meditatieve vorm van vissen. En dan gebeurt het! Op een diep stuk langs de oever waar toevallig Anders op de kant staat te kijken wordt een van de pluggen gegrepen! De hengel gaat tot in het handvat krom, de slip krijst en de vis gaat er supersnel in de stroming vandoor! Ik plaats de hengel tussen mijn benen en draai zo snel mogelijk de andere twee hengels eruit. Dat was de afspraak met de gids, dan zijn we die kwijt en kunnen we ons op de vis concentreren.

De boot wordt om de stenen heen rustig naar de kant gebracht en vanaf daar kan ik de vis gaan drillen. Dat begint met een stuk rennen achter de vis aan, geweldig! Gelukkig weet ik al snel de vis in een rustiger gedeelte van de rivier te krijgen en kan ik de vis uit gaan drillen. Wat me verbaast is de snelheid van de sprints die de vis maakt. Hij vliegt af en toe met een noodgang van links naar rechts. Na een tijdje wordt de vis geland in het net; en wat een vis! Hij haalt net de meter en weegt 10 kilo, gelijk een exemplaar van de buitencategorie!  En de foto’s op de oever in de bloemenzee zijn ook supermooi, de trip is nu al helemaal geslaagd!

Gelijk een zalm van de buitencategorie!

TOP ZALMRIVIER

We vissen op deze manier vijf sessies en weten zo met twee boten drie zalmen te vangen en missen nog twee aanbeten, wat voor Atlantische Zalm echt heel goed is. Naast de eerste grote zalm weet ik nog een vis van 7,5 kg te vangen en ook collega Leif vangt een mooie zalm. Daarnaast zien we andere boten en vissers op de kant ook zalm haken. De Namsen rivier bewijst zich dus echt helemaal als top zalmrivier!

Tussen de sessies door relaxen we wat, praten over vissen en werk, eten heerlijke maaltijden, drinken een lekker glas wijn en maken we een uitgebreide trip en wandeling langs de rivier richting een van de dammen. Dat maakt deze visserij wel echt heel gaaf. Anders leert mij ook nog het vliegvissen met de tweehandige rolworp, een techniek die ik nog nooit beoefend had. Ik ben onder de indruk van zijn behendigheid en precisie. Zelf lukt het me na een paar uur om de lijn eruit te krijgen, maar dat is dan het ook wel. Staand in mijn waadpak in de rivier kan ik me wel voorstellen dat als je dit goed beheerst het echt heel mooi is om zo met de natuur verweven te raken. Wie weet, misschien dat ik er ooit nog eens aan begin.

Wat ook altijd bijzonder is, is het feit dat het ’s nachts in juni hier niet meer donker wordt. Je kunt dus vissen wanneer je wilt! Noorwegen is echt prachtig en dit gebied helemaal. En je kunt je naast het vissen ook prima op andere wijze in de natuur vermaken.

En nog eentje van 7,5 kg.

OVERWEGING WAARD

Wij sluiten een fantastisch avontuur af met de terugreis naar Trondheim airport. Maar niet nadat we Anders en de gidsen enorm bedankt hebben voor hun inzet, vriendelijkheid en service. De Namsen rivier heeft ons ‘gegrepen’. En ik kan me voorstellen dat na het lezen van dit verhaal en het zien van de foto’s je begrijpt waarom dit is. De moeite waard om zelf ook eens te overwegen op zalm te vissen in Noorwegen

De Namsen rivier heeft ons ‘gegrepen’.

 

|> DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER IN BEET MAGAZINE

 

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link