Zalmvissen in Noorwegen

ZALMVISSEN IN NOORWEGEN – Jaarlijks worden de circa 450 Noorse zalmrivieren bezocht door zo’n 100.000 sportvissers die hopen hier zalm te vangen. Met 2,3 kilometer is de Akerselva bij Noorwegen de kortste zalmrivier, met ongeveer 1100 kilometer is de Tana rivier met haar zijrivieren in de noordelijk gelegen Finnmark de langste zalmrivier van Noorwegen. Omdat het in de zomer nauwelijks donker wordt, kun je naar wens vele uren maken langs de waterkant.

Welke vergunningen heb je nodig voor het zalmvissen in Noorwegen?

Naast de landelijke vergunning heb je doorgaans ook een vergunning van de landeigenaar of een organisatie nodig. Houd je als sportvisser aan de locale reglementen, deze kunnen per gebied sterk verschillen. Er zijn ook strenge regels voor wat betreft het desinfecteren van het hengelmateriaal (hengels, waadpakken, waadschoenen) voordat je vanuit het buitenland of vanaf een andere rivier het water in wilt gaan.

Hoe lang duurt het zalmseizoen in Noorwegen?

Het zalmseizoen in Noorwegen duurt slechts drie maanden, vanaf 1 juni tot en met 31 augustus, hierop zijn echter wel enkele uitzonderingen. De zwaarste zalmen trekken als eerste de rivieren op, maar in het begin van het seizoen heb je vaak te maken met een hoge waterstand en moeilijke omstandigheden. Deze grote zalmen worden vanaf eind juni gevolgd door de medium en kleinere exemplaren (grilse).

Zijn er in het zuiden van Noorwegen mogelijkheden om op zalm te vissen?

Ook in het meest zuidelijke deel van Noorwegen, tussen Kristiansand en Stavanger, liggen meerdere zalmrivieren waarop je je geluk kunt proberen. Te denken valt aan de Audna, Bjerkreim/tengs, Figgjo, Håelva, Kvina, Lygna, Mandal, Ogna, Otra en Sokna. Rond Larvik en richting Oslo liggen dan nog zalmrivieren als de Aros, Drammen, Lier, Numedal en Skien.

Wat zijn de beste zalmrivieren in Noorwegen?

In Noorwegen liggen talloze rivieren van naam en faam die bij zalmvissers wereldwijd een uitstekende reputatie opgebouwd hebben. Daarbij kun je denken aan rivieren als de Alta, Gaula, Lakselva, Malselv, Namsen, Orkla, Reisa, Suldalslågen, Tana en Verdalselva. Sommige rivieren zijn alleen met de (tweehandige) vliegenhengel te bevissen, op andere mag ook met kunstaas gevist worden.

Waar kun je in Noorwegen op zalm vissen?

Als het om zalmvissen gaat, is Noorwegen een geweldige bestemming. Van de ongerepte wateren van de noordelijke fjorden tot de diepblauwe zee in het zuiden, Noorwegen biedt de beste zalmvisserij van Europa. De populairste gebieden voor zalmvissen zijn langs de kust en op enkele van de honderden rivieren en stromen in Noorwegen. Enkele populaire plekken zijn het eiland Hitra, Tromsø en de Sognefjorden.

Beste tijd voor zalmvissen in Noorwegen

De beste tijd om op zalm te vissen in Noorwegen hangt af van waar je van plan bent te vissen. Over het algemeen is juni tot en met augustus de beste tijd om grote, gezonde zalm te vangen. Dan zijn de watertemperaturen het hoogst en trekt de zalm dichter naar de kust. Als u echter op zoek bent naar kleinere, jongere vissen, dan is eind april tot begin mei de beste tijd, omdat ze dan paaien en stroomopwaarts trekken van de zee naar rivieren en beken.

Visvergunning voor zalm in Noorwegen

Visvergunningen zijn vereist voor alle zoetwaterzalmvisserij in Noorwegen en kunnen online worden gekocht.  De prijzen verschillen per locatie, maar variëren over het algemeen van ongeveer 50 NOK (ongeveer 6 EUR) per dag tot 300 NOK (ongeveer 35 EUR) voor een vergunning van een maand. Vergunningen gelden doorgaans voor alle soorten zoetwatervis, waaronder beekforel, snoek, meerforel, vlagzalm en Atlantische zalm.

|>VISSEN IN NOORWEGEN

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Reactie toevoegen

    Vanaf NU niets meer Missen?

    De Mooiste Bestemmingen & Winacties Direct in je Mailbox!
    Inschrijven
    close-link